Vätternrundan 2025

  • 22 jun 2025

image: Vätternrundan 2025

Från kalla vårpass till målgång i Motala – klubbens sub-grupper tog sig an årets Vätternrunda med olika målsättningar men en gemensam drivkraft: gemenskap, disciplin och en stark vilja att nå målet tillsammans. Här får du ta del av ledarnas egna ord om resan.

Sub 10 Norr

Ledare: Kjell-Owe Jansson och Michael Stahnke

Hur många cyklister var ni i gruppen?
Vi var ursprungligen 30 deltagare. Till Motala kom 26, då några hoppade av under våren på grund av dålig träningsstatus, svårigheter att hänga med på träningarna och andra orsaker. Tre nya cyklister anslöt sent från Sub 11 – de visade sig vara en stor tillgång för gruppen. Totalt startade 25, då en blivit sjuk innan start.

Hur hade ni förberett er?
Vi genomförde 12 ordinarie träningar samt deltog i Roslagsvåren och Siljan Runt, med mycket bra uppslutning. Fokus har legat på säkerhet och att lära sig cykla i grupp, eftersom många var helt nya inom gruppcykling – några hade aldrig tidigare suttit på en racercykel. I gruppen fanns sex personer från Filippinerna, där kommunikationen var en utmaning i början, men det löste sig snabbt och blev riktigt bra efter ett par träningar. Alla har gjort en fantastisk resa – från kaos första passet till att cykla som proffs. Jag är otroligt imponerad av vad gruppen åstadkommit på så kort tid.

Vad hade ni för strategi?
Vår plan var att starta lugnt, ta det försiktigt genom städerna och sedan öka farten på de större vägarna. Vi la stort fokus på disciplin vid stoppen, så att alla hann med det de behövde – och det fungerade klockrent.

Hur gick loppet?
Stämningen i gruppen var suverän – alla var på gott humör och taggade. Vi tappade en i Gränna som varit magsjuk dagarna innan. Alla andra höll ihop fram till Askersund, därefter började vi tappa några upp mot Zinkgruvan. Efter Askersund var vi bara sju som drog, resten låg i caféet. Med cirka 15 kilometer kvar motiverade jag hela gruppen att hjälpa till sista biten in i mål. Alla 25 startande tog sig i mål – 19 klarade tiden under 10 timmar (vi kom in på 09:54), övriga behövde lite mer tid. Viktigast av allt: inga olyckor, alla kom i mål nöjda och glada.


Sub 8:30 (i samarbete med Sigge CK)

Ledare: Jakob Wernqvist (Hofvet) och Conny Swahn (Sigge CK)

Hur många cyklister var ni i gruppen?
Vi startade 32 cyklister – 19 från Hofvet och 13 från Sigge. Ursprungligen hade Sigge upp mot 20 cyklister, men några hoppade av under våren.

Hur hade ni förberett er?
Vår huvudsakliga träning bestod av helgpass och extrapass under långhelger med fokus på distans, med start i början av april. Från slutet av april började vi successivt köra i Vätternrundan-fart, och under de sista veckorna körde vi i princip fullt ut i den farten.

Vad hade ni för strategi?
Vi planerade att hålla jämn ansträngning genom hela loppet. För att få en stabil start hade vi bestämt att köra med 22 i rotation och ett café på 10 personer fram till första depån. Grindvakterna bytte ut hela caféet var tredje mil. Alla accepterade upplägget och passade på att prata med varandra och njuta av dagen under vilan. Vid första och andra depåerna bytte vi grindvaktspar. Många gick bak i caféet för att vila, äta och dricka regelbundet innan de återgick till rotationen. Från första depån och hela vägen till mål hade vi omkring 10 frivilliga i caféet, vilket hjälpte till att hålla tempot uppe.

Hur gick loppet?
Planen fungerade mycket väl – vi kom i mål 30 av 32 tillsammans, med tiden 8:24. Vid Askersund låg vi bra till mot tidsplanen och kunde ta det lite lugnare sista delen, så att alla skulle orka hela vägen. Stämningen i mål var fantastisk, och det kändes väldigt bra att få utdelning för alla våra gemensamma träningstimmar. Jag är övertygad om att många redan börjat planera för nästa år!


Sub 10 Söder

Ledare: Christer Magnusson och Bosse Sjöberg

Hur många cyklister var ni?
36 anmälda – 19 kom till start.

Hur hade ni förberett er?
Säsongen började trögt på grund av vädret, men vi lyckades ändå få till många gemensamma pass. Inledningsvis la vi mycket fokus på teknik – växling, omkörningar, gå från två- till en-led, att äta på cykeln med mera. Därefter ökade vi successivt längden på passen och minskade stoppen, för att efterlikna Vätternrundan.

Vad hade ni för strategi?
Det absolut viktigaste var att cykla ihop gruppen och skapa trygghet i klungan. Kortare förningar var också avgörande för att fler skulle klara tidsmålet. Vi började lugnt och ökade farten efter hand. Ett extra stopp utöver det planerade blev nödvändigt, dels på grund av värmen, dels för att flera hade trötta ben. Den förlorade tiden hämtade vi igen utan problem.

Hur gick loppet?
Vi startade 19 och gick i mål 15, med sex minuter till godo på tidsmålet. Stämningen var god genom hela loppet, trots den ansträngning som krävdes. I början hade vi vissa svårigheter att hålla raka led och växla smidigt, men under själva rundan cyklade gruppen exemplariskt – jag är oerhört imponerad över utvecklingen.

En olycka inträffade – en cyklist körde in i en vägskylt cirka åtta kilometer från mål, troligtvis på grund av trötthet. Cyklisten klarade sig utan skador, även om cykeln inte gjorde det.


Sub 10 Lagtempo

Ledare: Roger Chudi

Hur många cyklister var ni?
12 anmälda – alla kom till start.

Hur hade ni förberett er?
Vi inledde utomhusträningen redan i slutet av mars. Under påskhelgen höll vi ett fyradagars träningsläger i Ulricehamn. Dessutom hade vi söndagsträningar med fokus på distans, utgångspunkt från olika platser runt Stockholm och även något pass i Västmanland.

Vad hade ni för strategi?
Vår plan var att ha få stopp, totalt 19 minuter, och hålla ett rullsnitt på 32,6 km/h. Lagtempo innebär att vi cyklar på ett led – vilket passar vår mindre grupp. Vi gjorde samma satsning 2024 med exakt samma starttid.

Hur gick loppet?
I år hade vi fler grupper omkring oss och kunde ibland vila i tvåpar bakom andra lag. Först under de sista tio milen återgick vi till vårt ordinarie ettledskörning. Trots att vi stannade sju minuter längre i år än förra året, var vi ändå tre minuter snabbare. Rullsnittet landade på 33,5 km/h.

Tio av tolv klarade tidsmålet. En punktering var enda incidenten. Kärnan i laget har cyklat mycket tillsammans tidigare, bland annat under Sverigeloppet.


Sub 11 GT Norr

Ledare: Tomas Nyqvist och Pär Vedin

Hur många cyklister var ni?
23 till start.

Hur hade ni förberett er?
Vi körde spinning under vintern, 14 gemensamma cykelträningar (bland annat Siljan Runt) samt individuell träning.

Vad hade ni för strategi?
"Alla ska med!" var vårt motto. Vi la också stort fokus på snygg cykling och god kommunikation både innan och under loppet. Det sociala var nästan lika viktigt som träningen.

Hur gick loppet?
Loppet gick riktigt bra! 20 cyklister gick i mål tillsammans, och de sista tre kom bara några minuter efter – av egen vilja. De som cyklade Vätternrundan för första gången (5 personer) fick leda gruppen in i mål. Vi delade ut egendesignade team-medaljer, och den välbesökta AfterBike-festen avslutades först runt midnatt.

Teamet var en bra mix: äldst var 72 år, yngst 30. Könsfördelning: 30 % kvinnor, 70 % män.


Sub 12 Brostugan

Huvudledare: Jörgen Tisell
Assisterande ledare: Joanna Uddén Hemmingsson
Övriga ledare: Grim Moström, Andreas Hutter

Hur många cyklister var ni?
Vi var 30 i gruppen, och 25 kom till start i Motala. Det var en ovanligt stark och erfaren grupp för att vara en ”vanlig” Sub-12.

Hur hade ni förberett er?
Under våren körde vi nio medel- och långpass på helgerna samt ett kvällspass i veckan på Färingsö. Vi ställde krav på att alla skulle ha cyklat minst 150 mil innan rundan för att vara väl förberedda. I början av säsongen var nivån spridd, men det jämnade ut sig med tiden. Vi hade också få avhopp.

Vad hade ni för strategi?
Vi hade ett tydligt mål på 11:45 och klara regler för depåstopp, punktering och olyckor. På grund av det varma vädret justerade vi planen dagen innan med extra vattenstopp.

Hur gick loppet?
Vädret var perfekt – varmt med svag sydlig vind. Gruppen höll planen väl fram till Fagerhult, där trängsel och vattenkaos gjorde stoppet längre än tänkt. Efter det flöt det på bra, vi tog igen tiden och kom i mål på 11:13 – med marginal till vårt mål.
Vi tappade fem av 25 cyklister – orsakerna var punktering, energibrist och magproblem – men alla tog sig i mål.

Stämningen i gruppen var god hela våren. Kamratskapen och kvalitén på fikapauserna var i toppklass!

En stor framgångsfaktor var det delade ledarskapet. Fyra ledare som alla drog åt samma håll gjorde stor skillnad, både under träningarna och under själva rundan.
Sub 12 Brostugan är mycket nöjda med årets kanonlopp!


Sub 11 Stockholm

Huvudledare: Daniel Korzeniowski (Tyvärr kunde vår andra huvudledare, Lars-Ola Lundqvist, inte delta i loppet på grund av knäproblem)
Hjälpledare: Lisette Norrman och Per Ruthström.

Hur många cyklister var ni?
Vi i SUB11-gruppen startade Vätternrundan med 23 deltagare.

Hur har ni förberett er?
Under våren har vi tränat främst med start i Upplands Väsby och genomfört pass med varierande distanser. Flera i gruppen har även deltagit i Hjälmaren Runt och Siljan Runt som en del av förberedelserna inför Vätternrundan.

Vad hade ni för strategi?
Vår målsättning var att ta oss runt tillsammans med en sluttid under 11 timmar – ett mål som krävde samarbete, disciplin och en tydlig gruppdynamik. Vi lade vikt vid kommunikation och att hålla ihop klungan, även om det visade sig vara en utmaning under loppet.

Hur gick loppet?
Vi var 16 cyklister som gick i mål tillsammans på tiden 10:37 – en tid vi är riktigt stolta över! Totalt tog sig alla 23 deltagare i mål. En av deltagarna cyklade till och med förbi klungan under stoppet i Boviken och rullade i mål på 10:32.

Under loppet stötte vi på vissa svårigheter, särskilt med tydlighet och kommunikation, vilket ledde till att några tappade kontakten med gruppen. Vi drabbades även av två mekaniska problem, men dessa löstes snabbt, och cyklisterna kunde återansluta och gå i mål med resten av gruppen.

Som ledare är jag otroligt stolt över alla som varit med och tränat samt deltagit i loppet. Utan varje enskild deltagare hade det inte varit möjligt att nå vårt mål. Stort tack till er alla!


Sub 9 Stockholm

Ledare: Michael Sundman och Alexander Solórzano Osterman

Hur många cyklister var ni?
På vårkanten var vi 32 cyklister, men efter ett par avhopp längs vägen och några sena sjukdomar blev vi 26 på startlinjen.

Hur har ni förberett er?
En första smygpremiär på landsväg hade vi 8 mars, och därefter var det ett långpass i veckan som gällde, i ur och skur, med start från varierande platser runt om Stockholms utkanter. 

I maj var delar av gruppen också på ett träningsläger på Åland över en långhelg där vi fick en hel del kvalitetscykling, även om även dom hade bitvis tveksamt vårväder.

Fokus på träningspassen låg till stor del på att få till en jämn och fin klunga. Det var först på de allra sista passen vi började fokusera även på att hålla rätt hastighet.

Sedan avslutades uppladdningen med att vi körde Siljan Runt som ett litet genrep där stora delar av gruppen deltog.

Vad hade ni för strategi?
Ursprungsplanen var att hålla ett rullsnitt på 36,3 fram till Karlsborg, vilket med ett par korta pauser skulle innebära lagom marginal för att kunna ta det lite lugnt upp för Zinkgruvan och sedan rulla i mål en bit under 9h utan stress. 

Efter vi fått vår startid och man började räkna en del på hålltider så visade det sig dock att den planen fick grus i maskineriet i form av att vi skulle rulla in i Karlsborg mitt i broöppningen. Så vi behövde modifiera planen till att lägga gasen i botten från första depån fram till Karlsborg för att köra in 3-4 minuter och hinna före den där förbaskade bron, då vi inte vågade chansa på att alla segelbåtar och gummijollar skulle hinna förbi i tid för att det inte skulle bli en väldig stress på slutet om vi väl fastnat.

Hur gick loppet?
En punktering och två personer som hade en dålig dag (kan ha varit värmen, ett av få väder vi aldrig riktigt lyckades träna att cykla i. Vi var mer redo för kyla, snålblåst och kanske några regnskurar) gjorde att vi var 23 (+1, vi plockade upp en punkterad 8:30-cyklist) som rullade ut tillsammans från första depån med nästa delmål klart, att hinna före broöppningen.

Men vi fick lov att gasa på ordentligt och under en period hade vi långt fler i cafeét än som var med och roterade och det var verkligen på det berömda håret ett tag. 

Men alla kämpade heroiskt, kanske framförallt de som med kramp både lite här och där och diverse andra krämpor lyckades klamra sig fast i caféet utan att flyga av. Vi lyckades passera bron med sisådär 90 sekunders marginal, med samtliga 23 (+1) deltagare i behåll. 

Därefter hade vi sedan all tid i världen att rulla in under tidsmålet, och trots att vi sänkte tempot något och tog det lite lugnare sista biten så stannade klockan på 8:46 vid målgång. 21(+1) st var vi då som gick i mål tillsammans, och ytterligare en deltagare tog sig i mål under 9h. 

Otroligt kul att fått leda detta gäng under våren och även fast det har inneburit en hel del träningar i tveksamt väder så är det liksom nåt som hör till en VR-satsning och det här med att få vara med och se gruppen växa tillsammans som är mycket av behållningen. Men det är klart att det ju alltid är roligare att avsluta det hela med pricken över i också genom att faktiskt med bravur genomföra själva VR!