Ungdom MTB

MTB ungdomsträning

Vi startar HT23 MTB cykling på lördag 2/9 10.00 från Säby Gård som kommer att pågå fram till veckan innan höstlovet 21/10 som då blir det sista tillfället. Även om vi har ambitionen att cykla varje lördag så är det inte säkert att vi får ihop alla tillfällen därför är det viktigt att hålla uppsikt.  Det är bara och dyka upp och ta med fika en peng till Café Säby Gård som har de absolut godaste smör bullarna i världen! 

Lördagscykling kommer att annonseras på torsdagar senast kl. 21.00 via 

 

Mountainbike (MTB) för barn och ungdomar mellan 8-16 år (yngre barn som klarar ca 10 km grusväg med vila är också välkomna). Vi cyklar på stigar och grusvägar på Järvafältet där svårighetsgraden anpassas efter deltagarna i respektive grupp. Föräldrar är alltid välkomna att följa med bakom gruppen. 

 

Gruppindelningar

  • Nybörjare och Prova på:  Välkomna på Lördagar de gånger vi cyklar från Säby Gård, skicka gärna ett mail innan. 
  • Grön grupp: Här är ett utmärkt sätt att ta reda på om cykling på stig med andra är något man gillar. Här cyklar vi enklare stigar och leker lekar som utmanar balans och koordination.  När den unga cyklisten känner sig trygg med inbromsning och kan lyfta kroppen från sadeln (stå på pedaler) är det dags att ta steget i blåa gruppen.     
  • Blå grupp: I den blå gruppen vill deltagarna oftast cykla så mycket stig som möjligt, men det behöver inte gå så snabbt. Varken rötter eller stenar är något som avskräcker. Energin kan variera bland deltagarna så det förekommer att ledare delar på gruppen efter ett tag.  I Blå fokuserar vi på cyklistens position på cykeln samt tekniken att växla ofta och framför allt i rätt ögonblick.
  • Blå+ grupp: I den blå plus gruppen vill deltagarna oftast cykla så mycket stig som möjligt, men det behöver inte gå så snabbt. Varken rötter eller stenar är något som avskräcker. Energin kan variera bland deltagarna så det förekommer att ledare delar på gruppen efter ett tag.
  • Röd grupp: I röd grupp vill man cykla fortare än i den blå. Deltagarna vill utmana sig själva genom att t.ex. cykla vissa sträckor så fort som möjligt. En stökig backe uppåt är bara kul och innebär en rolig nedfart. 
  • Röd+ grupp: Det här är gruppen där det oftast går riktigt snabbt. Deltagarna är troligen ca 12 år och uppåt, de har cyklat MTB ett par år och behöver utmanas både teknisk och fysiskt.

 

Målsättning

Det ska framför allt vara roligt för barnen att cykla med oss i Fredrikshof IF CK. Oavsett om det är fikat på Säby Gård eller en pallplats som barnet har i sikte, så ska vi göra vårt bästa i att stötta. Varken klubben eller ledarna har några som helst krav på barnens prestation oavsett ambition.

 

Förutsättningar

Deltagande barn och ungdomar måste känna sig trygga på cykeln under normala förhållanden. Yngsta barnen bör även ha motsvarande kapacitet att kunna cykla 10 km grusväg med vila. Ofta klarar yngre barn mer i sällskap av andra barn än med föräldrar. 

 

Utrustning/att ha med sig

Hjälm och en cykel avsedd för cykling i terräng är ett krav. Cyklar med så kallade navväxlar fungerar tyvärr inte. Cykeln behöver inte vara den lättaste eller senaste modellen, däremot måste barnet kunna växla både upp och ner ordentligt samt nå bromshantaget med  med pek- och långfinger utan att släppa handtaget. Vattenflaska som sitter fast på cykeln eller i en mindre ryggsäck. Reservslang i fall vi råkar ut för punktering. Pump och däckavtagare brukar ledarna ha med sig. Vi kan ordna lånecyklar vid behov (ta kontakt med Pawel i förväg).

Cykeln ska fungera, dvs bromsar, växlar och däck, ska vara i skick. På så sätt blir upplevelsen i skogen roligast.

 

ICE (In Case of Emergency)

Se till att barnen har en tejpbit fastsatt på hjälmen och/eller cykelramen med ett telefonnummer till en förälder.

 

Prova på att cykla med oss

Alla är hjärtligt välkomna att prova cykla med oss. När barnet fastnar för cyklingen och tycker det är roligt, kan deltagaren bli medlem i Fredrikshof IF CK. Skicka e-post till ansvarig och säkerställ i kalendern att vi cyklar just den lördagen. Vi har inga möjligheter att ta hand om nybörjare på måndagar.

 

Gästträning

Oavsett klubbtillhörighet är alla barn och ungdomar varmt välkomna till våra träningstillfällen. Det är ett perfekt sätt att prova nya stigar, träffa nya kompisar, fika på nya ställen och ha skoj. Det spelar ingen roll vilken färg du har på dina klubbkläder, bär dem med stolthet, du är lika välkommen som våra egna cyklister!

 

Medlemskap

100:- för barn/ungdomar under 18 år.

 

Tävlingslicens

För ungdomar som vill tävla för Fredrikshof IF CK betalar klubben tävlingslicensavgiften (250:-). Har man inte tävlat för Fredrikshof tidigare får man låna en tävlingströja som man får behålla efter 3 genomförda tävlingar. Fredrikshof står för ordinarie tävlingsavgifter till tävlingar godkända av SCF (gäller ej efteranmälan eller motionsklasser).

 

Ledarna

Vi som är ledare är själva cyklande föräldrar och vi välkomnar fler att hänga på. Det är mycket uppskattat när föräldrar kan rycka in och hjälpa till. Om någon är intresserad att stötta oss så hör gärna av dig!

Pawel Josefsson
Johnny Wahlund
Wincent Karlsson
Rut Nikula Elfving
Mikael Vikström
Ingrid Ernefors
Johanna Udden Hemmingsson
Åke Larsson
Roger Sundberg
Joakim Greberg
Jesper Marnemo
Jan Linhardsen
Martin Andersson
Sebastian Riddarström

samt extra resurser som kan komma rycka in.

 

Kontakt

Pawel Josefsson
070 5441905
ungdom-mtb@fredrikshof.se